Zbiór wartości
Atola: | | 1−x | |
Pomocy  Wyznaczyć zbiór wartości funkcji f(x)=arctg( |
| )
|
| | 1+x | |
Proszę o dokładne wytłumaczenie co po kolei bo w ogóle tego nie rozumiem
8 lis 22:43
Atola: proszę...
8 lis 23:01
Atola: up
8 lis 23:14
Atola: up
8 lis 23:27
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
Zbiór wartości funkcji f(x) = arctg( g(x) ) to ZWf: y∊ (− |
| π; |
| π) |
| | 2 | | 2 | |
8 lis 23:42
Atola: | | 1−x | |
ale jak mam z tego wyznaczyć ZW f(x)=arctg( |
| ) ? |
| | 1+x | |
8 lis 23:48
Basia:
arcctg jest określony na przedziale (−
∞; +
∞) i przyjmuje wartości z przedziału <0; π>
| | 1−x | |
pytanie czy |
| może przyjmować wszystkie wartości ze zbioru R |
| | 1+x | |
1−x = r(1+x)
1−x = r +rx
1−r = x+rx
x(1+r) = 1−r
dla r=−1
mamy
x*0 = 2
sprzeczność
dla każdego r≠ −1
| | 1−x | |
czyli wszystkie inne wartości |
| przyjmuje |
| | 1+x | |
wynika z tego, że zbiorem wartości
f(x) = arcctg
1−x1+x
jest zbiór <0; π> \ {arcctg(−1)}
czyli
ZW = <0;
3π4)∪(
3π4; π>
8 lis 23:54
Vizer: | | π | | π | |
Bogdan Ci podał, że ZWf=(− |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
8 lis 23:55
Basia:
oj źle przeczytałam to miał być arctg (zrobiłam dla arkus cotangens)
ale trzeba zrobić podobnie i będzie
<−π2; −π4)∪(−π4; π2>
8 lis 23:56
Basia:
niestety Vizer i Bogdanie ta funkcja nigdy nie przyjmie wartości −π4
bo 1−x1+x nigdy nie przyjmuje wartości −1
8 lis 23:58
Atola: | | 1−x | |
rozumiem mniej więcej ale nie wiem jak Ty sprawdziłaś czy |
| przyjmuje wszystkie |
| | 1+ | |
wartości z R... i tam był ogólnie arc tg
8 lis 23:59
Basia:
rozwiązuję równanie
1−x1+x = r gdzie r∊R
dla r= −1 to równanie nie ma rozwiązania, czyli
1−x1+x ≠ −1 ⇒ arctg1−x1+x ≠ arctg(−1) = −π4
pozostałe wartości przyjmuje
9 lis 00:01
9 lis 00:02
Vizer: Ale
Basiu zgodzisz się na pewno ze mną, że arctgx również nie osiągnie wartości
9 lis 00:05
Atola: a moglibyście mi jeszcze powiedzieć jak wykazać że funkcja f(x)=2*3x−3{−x} jest
różnowartosciowa?
9 lis 00:10
Atola: a moglibyście mi jeszcze powiedzieć jak wykazać że funkcja f(x)=2*3x−3{−x} jest
różnowartosciowa?
9 lis 00:10
Atola: f(x)=2*3x−3−x
9 lis 00:11
Vizer: z definicji trzeba to zrobić.
9 lis 01:03
Atola: ale właśnie próbuję i mi nie wychodzi

mógłbyś spróbować to rozwiązać
9 lis 01:42
Basia:
oczywiście Vizer zgodzę się; nie te nawiasy; nie dopatrzyłam
9 lis 08:54
Bogdan:
Basiu − nie podałem w swojej wypowiedzi zbioru wartości funkcji określonej przez
Atolę. Podałem zbiór wartości dla funkcji f(x) = arctgx( g(x) ), nie określiłem postaci
funkcji g(x). Oczywiście w zależności od własności funkcji g(x) ustala się ograniczenia
| | π | | π | | 1 − x | |
dotyczący przedziału (− |
| , |
| ), co właśnie pokazałaś biorąc g(x) = |
| . |
| | 2 | | 2 | | 1 + x | |
9 lis 09:06
Basia:
Bogdanie
dla f(x) = arctg[g(x)]
D
−1f = arctg(D
−1g)
i nie można napisać, że D
−1f = y: y∊(−
π2;
π2) (post z 23:42)
możliwe, że chodziło Ci o to, że
D
−1f ⊂ {y: y∊(−
π2;
π2)}
ale zapis się chyba nie bardzo udał.
W każdym razie i
Vizer i ja odczytaliśmy go w taki sam sposób:
D
−1f = (−
π2;
π2)
Pozdrawiam
9 lis 09:20
Bogdan:
Przyznaję
Basiu, że niejasno i niejednoznacznie zredagowałem wczoraj swoją wypowiedź.
Również pozdrawiam
9 lis 09:29