Narysuj równanie okręgu
digitalo_calamaro: x
2+4x+y
2−10x−20>=0
Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać... nie wiem jak sprowadzić to do postaci
(x−a)
2 + (y−b)
2 = r
2
o ile tak trzeba...
Proszę o pomoc
8 lis 22:18
krystek: napisz poprawnie!
8 lis 22:19
digitalo_calamaro: x2+4x+y2−10x−20≥0
tak?
8 lis 22:21
digitalo_calamaro: emm, ok
Narysuj okrąg xP
8 lis 22:23
krystek: masz 4x i −10x
8 lis 22:25
digitalo_calamaro: No tak, wiem, wyjdzie −6, ale tak było w zadaniu, więc wolałem podawać na sucho.
x2−6x+y2−20≥0
8 lis 22:27
krystek: I sposób to zwijasz przy pomocy wzorów skr. mnożenia
II sposób to ogólne równanie x2+y2−2ax−2by+c=0 i porównujesz ze swoim równaniem
8 lis 22:28
krystek: (x−3)2+(y−0)2=29 S=(...,..) r=..
wg mnie miało byćx2+4x+y2−10y−20≥0
(x+2)2+(y−5)2≥49 S=(.,.) r=..
8 lis 22:34
digitalo_calamaro: Nie, na 100% jest −10x, mam nawet zdjęcie, które to potwierdza. Jakby był Y, to by nie było
problemu, a tak wychodzi brzydko

W każdym razie dziękuję za pomoc!
8 lis 22:50