rozwiaz
Monia: Hej

prosilabym o rozwiazanie takiej nierownosci z gory bardzo dziekuje

5−|2x−3|>0
8 lis 22:00
Eta:
|2x−3|<5 2x−3 <5 ⋀ 2x−3 > −5
x€ ............
8 lis 22:52
aga: |2x−3|<5 więc szukamy miejsca zerowego wartosci bezwzględnej a to jest x=3/2 i szukamy miejsc
oddalonych o 5 w prawo i lewo na osi liczbowej od tego miejsca zerowego czyli x1=5 całych i
3/2 lub 6,5 i x2= −3,5 a poniewaz wartosci miały byc mniejsze to ostateczne rozwiązanie x
należy od (−3,5 ; 6,5)
8 lis 22:56
Monia: dzieki
8 lis 23:01
Aga: odpx∊(−1,4)
,aga, taką metodę można stosować jedynie wtedy, gdy przed x jest jedynka, więc ta nierówność
wymaga najpierw przekształcenia.
8 lis 23:08
Eta:
aga podała błędne rozwiązanie !
sprawdzamy dla x= −3
5−| 2*(−3)−3| = 5 −|−9| = 5 −9 = −4 <0
8 lis 23:09