Układ równań
paziówna: Jest to zadanie z zakresu podstawowego. Czasem człowiek myśli w zbyt zawoalowany sposób, kiedy
proste rozwiązanie jest przed jego nosem. Generalnie proszę o pomoc, nie jest to zadanie na
żadną pracę domową ani nic, bo liceum mam dawno za sobą, po prostu ktoś mi je dał i mam chyba
jakąś zaćmę, bo wydaje mi się, że jest tu za mało danych i tego po prostu nie da się zrobić

Z miejscowości A i B, oddalonych o 300 km, wyjechały naprzeciw siebie dwa samochody. Pierwszy z
nich dotarł do miasta B po 3 godz. od momentu, kiedy się minęły, natomiast drugi dotarł do
miasta A po godzinie i 20 minutach od tego momentu. Oblicz średnie prędkości obu samochodów.
Będę ogromnie wdzięczna za pomoc!
8 lis 21:42
paziówna: up!
8 lis 22:02
b.: Zgadza się, czegoś brakuje.
Jeśli pierwszy fragment drogi (to momentu spotkania) zajął x godzin, to pierwszy samochód
jechał x+3 godziny, a drugi x+1+1/3 godzin. Można więc policzyć średnie prędkości w zależności
od tego x. Dla różnych x będą to różne wartości, więc z tych danych które są nie da się podać
konkretnego wyniku.
8 lis 22:03
paziówna: super, dziękuję bardzo!
8 lis 22:07
Eta:

Witam
t −−−−czas przejazdu do momentu spotkania w M jest taki sam
| | 300 | | 300 | | 900 | |
to: (**) v1= |
| v2= |
| = |
| |
| | t+3 | | | | 3t+4 | |
| | 4 | |
od momentu spotkania : s1=3*v1 s2= |
| *v2 |
| | 3 | |
s
1+s
2= 300 to: 9v
1+4v
2= 900
podstawiając (**)
po rozwiązaniu t= 2
więc v
1= 60km/h v
2= 90km/h
8 lis 22:30
Eta:
8 lis 23:11
paziówna: strasznie mnie męczyło to zadanie, a po prostu nie wzięłam pod uwagę, że do momentu spotkania
czas był ten sam

dziękuję bardzo!
8 lis 23:14
b.: no chwilka, ale rozwiązanie Ety jest przy założeniu, że samochody poruszały się ze stałą
prędkością, albo raczej, że ich średnia prędkość na całych 300km była taka sama jak na odcinku
od momentu spotkania − a nie było o tym mowy w zadaniu. Tak więc tak czy inaczej czegoś
brakuje.
8 lis 23:48
b.: a wręcz było coś sugerującego, że takiego założenia nie ma −− 'oblicz średnie prędkości'
sugeruje, że prędkości nie są stałe.
8 lis 23:50