funkcja liniowa
bartek: znajdz wzór funkcji liniowej okreslonej przez nastepujace warunki
f(f(x))=x
f(2)= 1
8 lis 21:41
paziówna: f(x) = ax + b gdzie a,b∊ℛ
f2(x) = f(ax+b) = a(ax+b) + b = a2x + ab + b
f(f(x)) = x
z tego wynika, że a2x + ab + b = x
przyrównuję współczynniki przy kolejnych potęgach x:
a2 = 1 ∧ ab + b = 0
(a = 1 ∨ a = −1) ∧ (b + b = 0 ∨ −b + b = 0)
(a = 1 ∨ a = −1) ∧ (b = 0 ∨ b dowolne)
f1(x) = −x + b ∨ f2(x) = x + b
f1(2) = −2 + b = 1 ⇒ b = 3 ⇒ f1(x) = −x + 3
f2(2) = 2 + b = 1 ⇒ b = −1 ⇒ f2(x) = x − 1
8 lis 22:01