dwa na pozór proste przykłady z wykładniczej
Rocky: mam problem z nastepującymi przykładami
5
3x−7*5
1+2x+11*5
2+x−625=0
robię tak
5
x=t
t
3−7t
2*5+11t*25−625=0
t
3−35t
2=275t−625=0
co na pewno skróci się przez pięć....tylko czy dobrze robię? bo liczby są conajmniej podejrzane
i drugi....
może ktoś to rozpisac i choć lakonicznie wyjaśnić dlaczego tak?
8 lis 21:08
sushi_ gg6397228:
szukasz dzielnikow wyrazu wolnego, bo nic sie nie skroci w pierwszym
| | 2√x−1 −1 | |
2. za 4 to jest ulamek czy potega |
| |
| | x | |
8 lis 21:11
Rocky: potęga....
i w pierwszym koło 275t zamiast= powinno być minus

ale czy w pierwszym do momentu "t
3−35t
2+275t−625=0 " jest dobrze? bo o to mi chodzi...
8 lis 21:16
sushi_ gg6397228:
do 1. zamiana ok
teraz trzeba sprawdzac czy t=5, t=25 bedzie zerowal wielomian
8 lis 21:20
sushi_ gg6397228:
a ta 2 stoi przy pieriwastku czy mzoe powinno byc 2(√.. −1)
8 lis 21:20
sushi_ gg6397228:
| | x | |
bo wtedy √x−1 +1 = |
| |
| | √x−1 −1 | |
i by bylo 4
* − 4
2* =7
8 lis 21:22
Rocky: @w pierwszym przykładzie jest dokładnie tak napisałem tzn x−1 jest pod pierwiastkiem a nastepne
−1 juz nie, a 2 stoi przy pierwiastku
8 lis 21:25
sushi_ gg6397228:
bo inaczej to by ładnie było sie zamienilo; sprawdz jeszcze raz, moze to stoi przed ułamkiem
8 lis 21:27
Rocky: mea culpa.
| | 2√x−1−1 | |
potęga −4 wygląda dokładnie tak: |
| |
| | 2 | |
8 lis 21:31
sushi_ gg6397228:
wiec teraz pytanie ma myslenie : kiedy roznica dwoch liczb parzystych da liczbe nieparzysta
NIGDY wiec przyklad jest albo do bani, albo zostal źle przepisany
8 lis 21:33
sushi_ gg6397228:
za kazdym razem piszesz co innego
w potegach tych liczb−> wiec sie zdecyduj na jedna wersje
8 lis 21:34
Rocky: cóż wersja ostateczna czyli ta z dwójką w mianowniku w potędze −4 jest prawidłowa.
8 lis 21:46
sushi_ gg6397228:
zapisz jeszcze raz wszystkie potegi
Niech bedzie taki zapis
4a − 4b= 7
a=...
b=...
8 lis 21:49
8 lis 21:54
sushi_ gg6397228:
to rozbijamy drugi ułamek na dwie czesci
| 2√x−1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| = √x−1 − |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
4
c−d= 4
c * 4
d
i potem robimy podstawienie
4
√x−1= t
pierwszy ulamek (przy 4) tez na dwa i podstawienie
8 lis 22:02
Rocky: więc ma być po podstawieniu tak:
4t−t*4−1/2=7
zgadza się?
8 lis 22:21
sushi_ gg6397228:
tak
8 lis 22:22
Rocky: wielkie dzięki za pomoc i cierpliwość

pozdrawiam
8 lis 22:38
sushi_ gg6397228: na zdrowie
8 lis 22:44