dla jakich wartości?
Wiktoria: dla jakich wartosci parametru m rownanie x2−mx+m2−2m+1=0 ma dwa rozna pierwiastki
rzeczywiste ktorych suma jest o jeden wieksza od ich iloczynu.
czyli x1+x2+1=x1*x2 po wyliczeniu tegowychodz m1=0 i m2=3
i co dalej?
8 lis 21:06
luna: x1+x2=x1*x2+1 wtedy zachodzi równośc
brakuje jeszcze zał , że Δ>0 aby te dwa pierwiastki w ogóle istniały
8 lis 21:09
Wiktoria: aha. w takim razie m1=−2 i m2=−1
Δ>0 musze jeszcze obliczyc ta nierownosc? bo nie lapie co mam dalej zrobic?
8 lis 21:17
ZKS:
Abyś miała dwa różne pierwiastki to Δ > 0. Tak po prostu rozwiąż tą nierówność.
8 lis 21:20
Wiktoria: jak wylicze Δ > 0 to wychodzi mi przedzial x∊(−∞;23) i (6;+∞)
a jak wylicze x1+x2=x1*x2+1 to wychodzi mi ze m1=3 i m2=0 cos mi chyba zle wyszlo?
pomocy
8 lis 21:38
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia, do podanych wskazówek
8 lis 21:39
Wiktoria: Δ>0
m2−4(m2−2m+1)>0
m2−4m2+8m−4>0
−3m2+8m−4>0
Δ=16
m1=6
m2=23
x1+x2=x1*x2+1
m=m2−2m+1
m−m2+2m−2=0
−m2+3m−2=0
Δ=1
m1=2
m2=1 zle podalam wczesniej m1 i m2 ale w dalszym ciagujest cos chyba zle?
8 lis 21:51
sushi_ gg6397228:
miejsca zerowe źle policzone w delcie
8 lis 21:55
sushi_ gg6397228: w tej pierwszej nierownosci
Δ=16
m1=..
m2=...
8 lis 21:55
sushi_ gg6397228:
poza tym parabole jest smutna wiec m∊ (m1; m2)
8 lis 21:57
Wiktoria: aaa... ok czyli m1=−6 i m2=−2 i co dalej?
8 lis 21:58
sushi_ gg6397228:
przeciez 6 czy −6 nie moze byc
zapisz wzor oraz kolejne obliczenia−−> bo dalej jest do bani
8 lis 21:59
Wiktoria: no tak czyli m∊(−6;−2) i co dalej zrobic?
w odp mam podane ze m=1 ale nic z moich wyliczen mi do tego nie pasuje?
8 lis 22:01
sushi_ gg6397228:
źle jest policzony m
1 −−> mowie to juz 3 raz

8 lis 22:04
Wiktoria: wszystko mi sie myli..
z tego Δ=16 wychodzi ze m1=2 i m2=23
czyli m∊ (23;2)
8 lis 22:04
Wiktoria: tak? i jak dalej?
8 lis 22:06
sushi_ gg6397228:
wiec pasuje m=1 z drugiego warunku
8 lis 22:07
Wiktoria: juz rozumiem dzieki wielkie
8 lis 22:09