liczby zespolone
luk18: Liczby zespolone
(z3−i)(z2−3z+3+i)=0 czy jest ktoś w stanie podać mi rozwiązania? bo rozłożyłem ten pierwszy
nawias, niby obliczyłem, ale pewności nie mam
8 lis 20:43
ZKS:
i
3 = −i
(z
3 + i
3)(z
2 − 3z + 3 + i) = 0
(z + i)(z
2 − iz − 1)(z
2 − 3z + 3 + i) = 0
z
2 − iz − 1 = 0
Δ = −1 + 4
√Δ =
√3
| | i − √3 | | i + √3 | |
z1 = |
| z2 = z1 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
z
2 − 3z + 3 + i = 0
Δ = 9 − 12 − 4i
√Δ = ±(1 − 2i)
| | 3 − 1 + 2i | | 3 + 1 − 2i | |
z3 = |
| = 1 + i z4 = |
| = 2 − i |
| | 2 | | 2 | |
z + i = 0 z = −i
8 lis 20:54
orzelzmatmy.pl:
Lekcje video z liczb zespolonych z omówieniem schematów rozwiązywania zadań i przykładów są
dostępne na stronie
http://orzelzmatmy.pl/liczby-zespolone
Zapraszam serdecznie wszystkich, którzy mają problemy z ogarnięciem liczb zespolonych...
10 maj 02:05