Udowodnij, że jeżeli...
kowal: Udowodnij, że jeżeli a2 + b2 + c2 = 1 , to (a−b)2 + (b−c)2 + (c−a)2 ≤ 3
Nie mogę znaleźć a pewnie było.
8 lis 20:41
kowal: To musi być proste a ja zapomniałem jak to uzasadnić.
8 lis 21:04
luna: spróbuj rozwiązac lewą str potem wykorzystaj założenie i powinno wyjśc
8 lis 21:06
Vax: | | 1 | |
Z założenia mamy 1 = (a+b+c)2−2(ab+ac+bc) ≥ −2(ab+ac+bc) ⇔ ab+ac+bc ≥ − |
| co jest naszą |
| | 2 | |
tezą po wymnożeniu.
8 lis 21:07
kowal: Do tego doszedłem a jak juz otrzymałem tą nierówność jak mam sformułować uzasadnienie
8 lis 21:12
kowal:
To już uzasadnienie? Czy jeszcze trzba napisać np, że suma tych iloczynów będzie większa od
zera czy coś?
8 lis 21:26
Vax: Wymnóż (a−b)
2+(b−c)
2+(c−a)
2 ≤ 3, po drodze korzystając z a
2+b
2+c
2 = 1 i zauważ, że nasza
teza jest równoważna:
| | 1 | |
Ale z założenia mamy 1 = (a+b+c)2−2(ab+ac+bc) ≥ −2(ab+ac+bc) ⇔ ab+ac+bc ≥ − |
| cnd. |
| | 2 | |
8 lis 21:28