pomoze mi ktos z tym zadaniem, bo nie wiem jak to rozwiązać
kaska: Promień podstawy stożka ma dlugosc 24 cm . Przekrój osiowy stożka jest trojkatem prostokatnym
.
oblicz pole przekroju osiowego oraz objętość.
8 lis 20:37
Karolina: no to tak, jak sobie narysujesz, to ten kąt prosty bedzie kolo wierzcholka tego czubka stozka.
i jak widzisz trojkat prostokatny to tak jakby wychodzi na to, ze srednica podstawy to 2 r i
rownoczenie a √2, bo te to rownoramienny kat. wiec przyprostokatna ma 24 √2 bo
48=a √2
wiec pole przekroju to
p=24 √2 * 24 √2 * 1/2
v=1/3 * 2 * pi * 24 * 24
8 lis 20:46