Dany jest fragment wykresu funkcji kwadratowej f(x) = -1/4x^2 + c
Sławek: Dany jest fragment wykresu funkcji kwadratowej f(x) = −1/4x2 + c
Wierzchołkiem paraboli, która jest wykresem tej funkcji jest punkt o współrzędnych:
a) w=(0,9)
b) w = (0,4)
c) w = (9,0)
d) = (0,6)
Miejscami zerowymi jest kolejno − 6 , oraz 6.
Jak to obliczyć? : >
8 lis 20:23
tris: slawek szczotka jesteś?
8 lis 20:25
Sławek: coo?
8 lis 20:26
Kasiaaa: no pytam
8 lis 20:26
Sławek: ale szczotka, znaczy co?
8 lis 20:26
tris: czy tak masz na nazwisko

bo znam takiego Sławka a jeśli tak to chętnie sie z Tobą spotkam
8 lis 20:27
Sławek: aaa nazwisko, nie to nie ja
8 lis 20:29
Sławek: co z tym zadankiem?
8 lis 20:30
tris: szkoda, to zadania też Tobie nie rozwiąże

Mrrrr
8 lis 20:31
Sławek: oj tam

innego Sławka też możesz poznać

noo weźcie mi pomóżcie, nooo
8 lis 20:34
Ed: na pewno nie bedzie to c)
8 lis 20:34
tris: Ciebie? a skąd jesteś ?
8 lis 20:35
Sławek: ale dlaczego c?

z Gdyni a Ty ? ; >
8 lis 20:40
8 lis 20:41
Sławek: no weź mi ktoś pomóż, błagaaam!
8 lis 20:41
Sławek: aha ok ok.
ale dlaczego podstawiłeś tam 0 i 6 ? ; >
8 lis 20:41
tris: oj 500 km na południe
8 lis 20:42
Sławek: i dlaczego tu sie liczy c a nie y? czyż nie chodzi o miejsce przecięcia z osią y, czyli o y? ;
>
8 lis 20:42
Sławek: no kawałeczek

a ile latek masz "tris"?
8 lis 20:42
tris: bo z współrzędnych wierzchołka kolejno podstawiasz za x i za y
8 lis 20:42
tris: w styczniu 18
8 lis 20:43
krystek: A co to jest miejsce zerowe . jest podane czy nie?
8 lis 20:43
Sławek: a ja mam 19

miejsca zerowe, to są punkty przecięcia tych nóżek z osią x czyż nie? ; >
8 lis 20:44
8 lis 20:45
tris: 'nóżek ' hahaha

masz facebooka?
8 lis 20:46
Sławek: maaam

a Ty? ;>
no więc miałem racje, tutaj miejscami zerowymi jest −6 i 6 tak? ; >
8 lis 20:48
tris: chyba tak

ja jestem lewa noga z matmy, więc na 100 % nie pomogę, też mam

napisz mi linka
na gg : 38284680 pierwsze jakąkolwiek wiadomość abym Ciebie do kontaktów dodała
8 lis 20:50
Sławek: ok zaraz to zrobię

pomoż mi jeszcze ktoś z tym zadankiem bo nie ogarniam xd
8 lis 20:51
Sławek: hmm?
8 lis 20:56
Ed: przeciez juz podano co masz obliczyc
8 lis 20:57
Sławek: wiem, że ma być tak:
f(0) = −1/4 x 62 + c i wyliczyć C
ale niewiem dlaczego f(x) = 0 i x = 6.
Jak może być jeden wyraz (x) , równy i 0 i 6 ? ;>
8 lis 21:00
Sławek: hmm? ;>
8 lis 21:01
8 lis 21:02
Ed: czyli teraz napisz mi co jest rowne 0.
8 lis 21:02
Sławek: no i wszystko jasne.
a tyle czasu stracone. nie mogł mi nikt odrazu dać tej podpowiedzi?

a swoją drogą, czemu odrazu nie mogli napisać, że y tylko gmatwali jakims f(x) ?
8 lis 21:04
Sławek: 0 jest równe 9
8 lis 21:04
Sławek: tak? ; >
8 lis 21:08
Sławek: i jeszcze takie pytanko, dlaczego liczy się c?
przecież powinienem obliczyć y czyż nie? ; >
8 lis 21:09
Sławek: hmm? ; >
8 lis 21:10
Ed: z tym 0 = 9 sobie chyba zartowales?

bo potrzebujesz q
8 lis 21:11
Sławek: nie no wychodzi mi, że c = 9

0 = −1/4x36 + c
0 = −9 +c
c = 9
Może byś mi mi chciał to zadanie od początku do konca rozpisac i napisac co jest czym. itd.itp?
;>
8 lis 21:15
Sławek: hmm? ;>
8 lis 21:18
Bogdan:
| | 1 | |
f(6) = 0 ⇒ − |
| *62 + c = 0 ⇒ c = 9 |
| | 4 | |
albo korzystając z postaci iloczynowej:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x) = − |
| (x + 6)(x − 6) ⇒ f(x) = − |
| (x2 − 36) ⇒ f(x) = − |
| x2 + 9 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
czyli c = 9
8 lis 21:21
Sławek: nikt już nie potrafi pomóc?
8 lis 21:21
Sławek: ooo
dziękuje
8 lis 21:21
Ed: | | 1 | |
f(x) = − |
| x2 + c miejsca zerowe: −6, 6 |
| | 4 | |
0 = −9 + c
c = 9
Δ=b
2−4ac
(p, q) − współrzędne wierzchołka paraboli
czyli twoja odpowiedz: (0, 9)
8 lis 21:22
Ed: p zle zapisalem ale i tak wychodzi 0 bo b = 0
8 lis 21:23
12 lut 12:34
Mila: ?
12 lut 20:54