Proszę o pomoc
Kasiaaa: Wykaż że liczba (w liczniku) 4√3 (w mianowniku) √3−1 (owy ułamek minus: ) −2√3 jest
liczba wymierna
8 lis 20:07
Kasiaaa: proszę...
8 lis 20:09
Karolina: | | 4√3 | |
czyli to jest tak? : |
| − 2√3 ? |
| | √3−1 | |
8 lis 20:11
luna: | 4√3 | |
| −2√3= dalej szukasz wspólnego mianownika |
| √3−1 | |
8 lis 20:11
Kasiaaa: tak
8 lis 20:12
Kasiaaa: czyli będzie ten ułamek minus 5 przez √3 − 1 ?
8 lis 20:14
Kasiaaa: nie, bedzie ten pierwszy ułamek minus 6−2√3 przez √3−1
8 lis 20:18
Kasiaaa: pomoże mi ktoś do końca to rozwiązać? wynik ma wyjść 6
8 lis 20:26
Karolina: momencik
8 lis 20:30
Karolina: 4√3 * (√3+1)
_____________ −2√3 =
√3−1 *(√3+1)
4√3 * (√3+1) 8*3
_____________ −2√3 = _________ − 2√3 = 12−2√3
3−1 2
8 lis 20:35
Karolina: 4√3 * (√3+1)
_____________ −2√3 =
√3−1 *(√3+1)
4√3 * (√3+1) 12+4√3
_____________ −2√3 = _________ − 2√3 = 12+2√3
3−1 2
sorka za pomylke wyzej
8 lis 20:36
Karolina: 4√3 * (√3+1)
_____________ −2√3 =
√3−1 *(√3+1)
4√3 * (√3+1) 12+4√3
_____________ −2√3 = _________ − 2√3 = 6
3−1 2
sorka za pomylki wyzej, juz spie
8 lis 20:36
Kasiaaa: jesteś wielka

! Dziękuję
8 lis 20:38
Karolina: nie ma za co. umiesz fize?
8 lis 20:39
Karolina: znalezc czas przelotu samolotu miedzy 2 punktami oddalonymi o 500 km jezeli szybkosc samolotu
wzgledem powietrza wynosi 100 m/s a szybkosc przeciwnego wiatru skierowanego pod katem 30
stopni wzgledem kierunku ruchu samolotu v2=30m/s.
8 lis 20:40