pomocy na jutro bardzo pilne
.Karolina: pomocy, na jutro bardzo pilne
znalezc czas przelotu samolotu miedzy 2 punktami oddalonymi o 500 km jezeli szybkosc samolotu
wzgledem powietrza wynosi 100 m/s a szybkosc przeciwnego wiatru skierowanego pod katem 30
stopni wzgledem kierunku ruchu samolotu v2=30m/s.
8 lis 19:57
adik: narysuj trojkat prostokatny masz kat.. masz dlugosc boku itd..

zwykla trygonometria
8 lis 20:20
Karolina: nie rozumiem na jakiej logicznej zasadzie akurat ktory bok to ktora predkosc
8 lis 20:38
nieokiełznany:

dane: d= 500 km
v
1 = 100
ms
v
2 = 30
ms
α=30*
szukane: t=?
| vx | |
| = cosα ⇒ vx = v2cosα |
| v2 | |
v− prędkość samolotu
v = v
1 − v
x = v
1 − v
2cosα
| | d | | d | | d | |
v = |
| ⇒ t = |
| = |
| |
| | t | | v | | v1 − v2cosα | |
| | 500 000m | |
t = |
| ≈ 6757 s |
| | 100ms − 30ms*0,87 | |
chyba
8 lis 20:57