jak wyliczyć?
Wiktoria: dane jest rownanie x2−(m−4)x+m2−7m+12=0 z niewiadoma x.
jak wyliczyc parametr m dla ktorego iloczyn roznych pierwiastkow jest rowny polowie sumy tych
pierwiastkow?
prosze o wytlumaczenie
8 lis 19:38
Eta:
1
o Δ≥0
| | −b | |
ze wzorów Viete'a x1+x2= |
| |
| | a | |
8 lis 19:43
Wiktoria: to juz wiem

mam teraz problem z podaniem wartosci b,a i c. wiesz moze jak to podstawic?
8 lis 19:48
Eta:
a=1, b= −(m−4) , c= m2−7m+12
8 lis 19:49
Wiktoria: czemu zakladamy ze c>−b2 ?
8 lis 19:57
Eta:
Nie zakładamy!
| | x1+x2 | |
Taki jest warunek w zadaniu: x1*x2= |
| |
| | 2 | |
widzę,że pomyłkowo wpisał mi się znak > zamiast =
8 lis 20:00