Trójkąt równoboczny
Artemis: Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny ABC w którym B(2,−1) C(4,3)
8 lis 19:11
dero2005:
liczymy długość odcinka |BC| (boku trójkąta równobocznego a)
d = √(xC−xB)2 + (yC−yB)2 = √(4−2)2 + (3+1)2 = √22 + 42 = √20 = 2√5 = a
8 lis 20:59
dero2005:
liczymy wysokość trójkąta h równobocznego
| | 2√5*√3 | |
h = U{ap[3}}{2} = |
| = √15
|
| | 2 | |
liczymy długość promienia okręgu wpisanego r
r =
13h =
13√15
8 lis 21:02
luna: promień okręgu wpis w trójkąt równoboczny to 1/3h tego trójkąta
liczymy środek S boku AB a potem długośc wysokości czyli SC
8 lis 21:04