Rozwiązać układ równań w liczbach naturalnych
Sebastian: Witam serdecznie, mógłby mi ktoś rozwiązać i wytłumaczyć jak rozwiązywać równania tego typu?:
x+y = 180
(x,y) = 45
Oczywiście próbowałem to rozwiązać ale nie wiem czy dobrze zaczynałem. Moje wypociny:
x = 45
y = 45
1*45a + 1*45b = 180
45a + 45b = 180
45b = 180 (mod 45)
I dalej nie wiem jak... wiem, że 180−45=135; 135 mod 45 = 3
Tylko proszę łopatologicznie − zupełnie tego nie rozumiem, komentarze mi dużo ułatwią.
8 lis 19:11
Sebastian: Nikt nie chce mi pomóc?
8 lis 22:25
sushi_ gg6397228:
co to jest (x,y)=45
8 lis 22:28
Sebastian: NWD(x,y)
Myślę, że trzeba tutaj wykorzystać fakt, że 45 jest liczbą względnie pierwszą − ale pewien nie
jestem. Z matmy u mnie cienko.
9 lis 12:45
sushi_ gg6397228:
to trzeba napisac, o NWD
9 lis 12:49
sushi_ gg6397228:
45a+ 45b= 180 i NWD (a,b) =1
a+b= 6
wiec
a, b
1,5
2,4
3,3
i patrzymy, ktora para liczb pasuje
9 lis 12:50
Sebastian: Nie do końca rozumiem... dlaczego przyjąłeś, że NWD(a,b) = 1, skoro w treści zadania jest
napisane, że NWD liczb a i b = 45?
Skąd też wyszło a+b = 6?
Podstawiając liczby, żadna nie pasuje
45*1 + 45*5 = 45 + 225 = 270 #różne od 180
45*2 + 45*4 = 270 #różne od 180
45*3 + 45*3 = 270 #różne od 180
W ogóle nie rozumiem
9 lis 14:29
Jan: est błąd w wyliczeniu
45(a+b)=180
a+b=4
a;b
1,3
2,2
rozwiązaniem będzie 1,3, bo 2;2 nie spełnia NWD
9 lis 15:07
Sebastian: Rozumiem, że podczas udzielania odpowiedzi trzeba podać dwie opcje, tj. 1 i 3 oraz 3 i 1?
4 wiem skąd się wzięło − wszystko jasne. Wielkie dzięki!
9 lis 15:32