Najmniejsza wartość funkcji kwadratowej f(x) = -2x^2 + 8x + 2 , gdy x ∊ <-1,4> j
Sławek: Witam!
Mam takie zadanko.
Najmniejsza wartość funkcji kwadratowej f(x) = −2x2 + 8x + 2 , gdy x ∊ <−1,4> jest równa:
a) f(−1),
b) f(2),
c) f(3),
d f(4),
Mógłby mi ktoś do DOKŁADNIE wytłumaczyć? ;> Wiem, że prawidłowa jest odpowiedź a. Tylko jak do
tego dojść.?
8 lis 19:06
Sławek: hmm?
8 lis 19:10
Sławek: nikt tego nie umie?
8 lis 19:22
luna: wykresem tej funkcji jest parabola. Ramiona ma skierowane w dół więc w przedziale domkniętym to
ramię będzie niżek, które będzie miało mniejszą wartośc na końcu przedziału dlatego liczymy
f(1−) oraz f(4) i wybieramy min
8 lis 19:27
Tadeusz: podobne zadanka były tu setki razy −

Chyba potrafisz narysować wykres takiej funkcji ... ograniczyć go dziedziną ... i wyciągnąć
wnioski
8 lis 19:28
Sławek: ok to rozumiem. Ale wiem , że w przypadku kiedy by a > 0 już robi się to inaczej.
Tylko nie wiem do końca jak.
Mógłby mi ktoś to zrobić dla a > 0 ? ;>
8 lis 19:30
luna: dla a>0 trzeba jeszcze sprawdzic, czy wierzchołek paraboli znajduje się wewnątrz podanego
przedziału
8 lis 19:32
Sławek: no właśnie wydaje mi się, że się nie znajduje, bo q = 10, więc co wtedy? ; >
8 lis 19:32
luna: ale to p ma należec do przedziału, q to uż jest ta najmniejsza wartośc
8 lis 19:33
Sławek: a nie chciałoby Ci się może rozrysować mi tych parabol i wyjaśnić dla obu tych zdarzeń, czyli
gdy a<0 i a <0 ?
Dopiero wchodzę w ten temat i z tym zadaniem mam najwięcej problemów, byłbym bardzo wdzięczny
bo niewiem czy inaczej to zrozumiem.
8 lis 19:35
luna: o nie! ucz się licząc zadania
8 lis 19:37
Sławek: dobra a więc Ci moze wytłumaczę o co mi chodzi.
Wiem, że jest tak póki co:
jeśli p ∊ <a,b> to , wg. moich notatek których nie rozumiem ustala się teraz coś z Q, najw. i
najm. a potem liczy f(a) i f(b)
jeśli p ∉ <a,b> to liczy sie tylko f(a) i f(b).
Nie rozumiem konkretnie o co chodzi z tym Q, czy chociaż to możesz mi wyjasnic?
8 lis 19:39
luna: q to wartośc wierzchołka czyli wynik, którego szukasz − wartośc najmniejsza, gdy ramiona w górę
albo największa, gdy ramiona w dół, ale tylko wtedy, gdy p jest w przedziale
8 lis 19:42
Sławek: ale jeśli będzie taka sytuacja, że:
p∊ <−1,4>
i a>0 , to wtedy Q wychodzi na to, że jest = 10. i jest wartością minimalną.
I wtedy jeśli podstawię pod f(−1) a później pod f(4) to mi wyjdzie f(−1) = −8 i f (4) = 2 więc
ani to ani to nie pasuje, gdyż Qmin = 10
8 lis 19:47
luna: ale w tym przypadku p=−2 i wypada poza przedział i nie liczysz q tylko badasz na końcach f(−1)
f(4)
8 lis 19:50
Sławek: ja pierdziule, hardcore.nic nie kumam juz .
8 lis 19:51
Sławek: aaa nie, chwile

Zaczynam rozumiec!
8 lis 19:51
Sławek: i chyba rozumiem!
8 lis 19:51
Sławek: dooobra, dzięki!
8 lis 19:51