Pole rombu
Piklet: Piklet: W romb o kącie ostrym 30 stopni wpisano okrąg (O, r) o obwodzie długości 16pi. Oblicz
pole P rombu. No i ciach ciach, ze wzoru na obwód koła r wychodzi mi 2√2 więc h=2r więc h to
4√2 z sinusa bok mi wychodzi 8√2 więc pole to 8√2 * 4√2 wychodzi mi 128 a w odpowiedziach 512.
Wiem że sposób dobry a rachunek zły tylko nie wiem gdzie.
8 lis 18:57
Piklet: Wie ktoś? To ważne bo nie wiem gdzie jest błąd a siedzę nad tym godzinę.
8 lis 19:15
nieokiełznany: r=8
8 lis 19:49
Piklet: jeden mądry. dzięki. Tyle zachodu przez głupią pomyłkę przy wzorze.
8 lis 20:01
Eta:
8 lis 20:02
patryk: jak policzyles r?
20 sie 19:15
bezendu:
właśnie z obwodu okręgu
L=16π
wzór na obwód L=2πr
2πr=16π
Teraz jasne ?
20 sie 19:21
patryk: tak dzieki
20 sie 19:24
patryk: a bok?
20 sie 19:28
ufff:
| | 16π | |
2πr= 16π , to r= |
| =8 czyli h=2r = 16 |
| | 2π | |
Z własności trójkąta o kątach 30,60,90
|AD|=32
P= |AD|*h= ....
20 sie 19:33
patryk: dzieki

jestes wielki
20 sie 19:38
bezendu:

albo z funkcji tryg
y=32 więc Twój bok ma długość 32
20 sie 19:41