matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja trygonometryczna
Monika:
Udowodnij tożsamość:
1−sinα
cosα
=
cosα
1+sinα
sinα+cosα
=1+tgα
cosα
Prosze o wskazówki, jak mogę inaczej zapisać licznik lub mianownik, aby L=P
8 lis 18:48
nieokiełznany:
1 − sinα
(1 − sinα)(1 + sinα)
L =
=
=
cosα
cosα(1 + sinα)
1 − sin
2
α
cos
2
α
cosα
=
=
=
= P
cosα(1 + sinα)
cosα(1 + sinα)
1 + sinα
8 lis 19:39
nieokiełznany:
2) nic prostrzego...
sinα + cosα
cosα
sinα
L =
=
+
= 1 + tgα = P
cosα
cosα
cosα
8 lis 20:00