Wartosc bezwzgledna
sebix: | |1−x| −1 | = 3
|1−x|−1 = 3 lub |1−x|−1 = −3
Zrobilem to tak:
|1−x|=4 |1−x|= −4
x=−3 x=5 x=3 x=−1
lecz dla dwoch ostatnich rozwiazan po podstawieniu mam sprzecznosc. Czy ja robie cos zle?
8 lis 18:27
Aga: Drugie równanie I1−xI=−2 nie ma rozwiązania.
Odp. x=−3, x=5.
8 lis 19:09
sebix: dlaczego drugie rownanie nie ma rozwiazan? Nie rozumiem
1−x = −2 oraz 1−x = 2 i jest rozwiazanie. dlaczego wiec go nie ma ? xd
8 lis 19:14
Aga: Gdy po prawej stronie takiego równania jest liczba ujemna to nigdy niema rozwiązania, gdyż
wartość bezwzględna dowolnej liczby jest ≥0.
8 lis 19:17
sebix: ahh Dziekuje Ci Agato, zlote dziewcze.
8 lis 19:24