Stworzyć macierz 5x5 ze wzoru aij=min(i,j) i obliczyć wyznacznik.
zimit: Zad. Stworzyć macierz 5x5 ze wzoru aij=min(i,j) i obliczyć wyznacznik.
Takie zadanie miałam na kolokwium. Jak to zrobić?
8 lis 14:59
Basia:
wiersz1:
a11 = min(1,1) = 1
a12 = min(1,2) = 1
.....
a15 = min(1,5) = 1
wiersz2:
a21 = min(2,1) = 1
a22 = min(2,2) = 2
a2,3 = min(2,3) = 2
itd.
1 1 1 1 1
1 2 2 2 2
1 2 3 3 3
1 2 3 4 4
1 2 3 4 5
wyznacznik bardzo łatwo policzyć
= 1*2*3*4
a dlaczego to postaraj się sam wymyślić
8 lis 15:06
zimit: a do macierzy 4x4, lub 3x3 to tak samo się stosuje?
8 lis 15:08
Basia:
ale co ?
nie myśl sobie, że wyznacznik to zawsze iloczyn wyrazów z przekątnej
tak jest akurat tu, ale to bardzo specjalna macierz
poza tym chyba się pomyliłam, bo liczyłam to w pamięci
trzeba jednak rozpisać na papierze
najpierw wyzerować wiersz 1 (z wyjątkiem a11)
czyli k2−k1, k3−k1, k4−k1, k5−k1
będzie
1 0 0 0 0
1 1 1 1 1
1 1 2 2 2
1 1 2 3 3
1 1 2 3 4
W = 1*wyznacznik minora
1 1 1 1
1 2 2 2
1 2 3 3
1 2 3 4
znowu wyzerować wiersz1 czyli k2−k1, k3−k1, k4−k1
1 0 0 0
1 1 1 1
1 1 2 2
1 1 2 3
W = 1*1*w(MINORA) ITD
8 lis 15:55
zimit: wiem że wyznacznik macierzy diagonalnej lub trójkątnej jest równy iloczynowi elementów na
głównej przekątnej
a według programu Działania Macierzowe wyznacznik = 1
ale dzięki za rozpisanie tej macierzy
8 lis 16:03