Pierwiastki
Exss: Hej. Prosiłbym o rozwiązanie tych dwóch przykładów (sam je rozwiązałem ale chcę się upewnić że
dobrze).
1. √152*32+42*152
2. 44√38:3√−23:√(−0.08):(−2)*3√−0.16
8 lis 14:53
sushi_ gg6397228:
podaj swoje wyniki
8 lis 14:58
Exss: W pierwszym tak zrobiłem że pierwiastek redukuje potęgi i wtedy to można pomnożyć i dodać (nie
mam pojęcia czy takie coś można zrobić). W drugim nie jestem pewien jak się oblicza 44√38
więc nie bd podawał wyniku żeby się czymś nie sugerować.
8 lis 15:22
8 lis 15:25
Basia:
ad.1
źle √22*32 = 2*3, ale √22+32 ≠ 2+3
to Twoje = √152(32+42) = 15√9+16 = 15√25 = .....
ad.2
4√x = x1/4
4√38 = (38)1/4 = 38*14 = 32
8 lis 15:27
sushi_ gg6397228:
mial sie sam nauczyc, a nie gotowca dostac
8 lis 15:30
Basia:
to mu podpowiedz jak robić i dlaczego zrobił źle
samo "źle" niewiele pomoże
8 lis 15:34
Exss: Dzięki za pomoc. Już wiem. : )
8 lis 15:38
Exss: To tylko dwa przykłady ja mam ich całą stronkę więc spokojnie ; ).
8 lis 15:38