trygonometria
Jucha: sin6 x + cos6 x
8 lis 14:30
Basia:
no ale co trzeba zrobić ?
8 lis 14:39
Aga: Trzeba rozłożyć na czynniki?
sin6x=(sin2x)3
skorzystaj ze wzoru a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
później z jedynki sin2x+cos2x=1
8 lis 14:42
Kasia: oj nie napisalam polecenia

mamy podane sin x * cos x =
√56 wyliczyc sin
6 x + cos
6 x
8 lis 14:43
Aga: Ta wskazówka się przyda, tylko trzeba będzie zapisać inaczej
Sin4x+cos4x,
wiesz jak?
8 lis 14:47
Jucha: to wiem jak zapisac to jest (sin2 x + cos2x)2 − 2sin2cos2
8 lis 14:59
Aga: Dobrze,
2sin2x*cos2x=2*(sinx*cosx)2
8 lis 16:00