matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz pochodną
monnis:
prosze o pomoc w obliczeniu pochodnej
(
−2
√
x
3
)'
8 lis 14:21
Basia:
wskazówki:
−2
−2
−2
=
=
= −2x
−3/2
√
x
3
(x
3
)
1/2
x
3/2
(a*x
α
)' = a(x
α
)' = a*α*x
α−1
8 lis 14:44