matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prawdopodobieństwo
Tyrla:
Z urny w której jest 8 białych i pewna liczba kul czarnych losujemy jedną kulę. Wiedząc że
3
prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej jest
podaj liczbę kul w urnie.
7
8 lis 14:11
ICSP:
czyżby 14?
8 lis 14:17
Tyrla:
Tak mam w odp. ale skąd to się wzięło ?
8 lis 14:18
ICSP:
8 − liczba kul białych n − liczba kul czarnych n + 8 − liczba wszystkich kul
n
3
=
n+8
7
7n = 3n + 24 4n = 24 n = 6 n +8 = 14. Ja zrobiłem coś z prawdopodobieństwa
8 lis 14:20
Kotek:
Dzieki
8 lis 14:27
Tyrla:
Dziekuje
8 lis 14:28