oooo
Gerwazy Porębajło: Największa wartość funkcji kwadratowej f jest równa 9.Liczby 0 i 6 są miejscami zerowymi tej
funkcji.
a) Zapisz wzór funkcji f w postaci ogólnej
b)Dla jakich x wykres funkcji f leży powyżej wykresu funkcji określonej wzorem y=x+4
8 lis 13:06
Gerwazy Porębajło: pomoże ktoś ?
8 lis 13:19
Aga: Zapisz wzór funkcji kwadratowej w postaci kanonicznej , q=9
jeśli miejscami zerowymi są liczby 0 i 6 to do wykresu należą punkty (0,0) i (6,0)
8 lis 13:30
ICSP: a nie lepiej wyliczyć xw najpierw niż podstawiać dwa punkty?
8 lis 13:44
Aga: Masz rację p=3, co dwie głowy to nie jedna.
8 lis 13:45
ejendi: Trzeba pomieszać wzorami na współrzędne wierzchołka i iloczyn pierwiastków
Wx=−b/2a; Wy=−Δ/4a; x1*x2=c/a; x1=0, x2=6
Wy=9
Wx=(x1+x2)/2=3
x1*x2=0*6=0 czyli c=0
mamy dwa równania:
−b/2a=3; b=−6a
(−b2+4ac)/4a=9; −b2/4a=9
z tego mamy a=−1, b=6, c=0
czyli y=−x2+6x
8 lis 13:55
ICSP: yw = 9
xw = 3
y = a(x − xw)2 + yw
y = a(x−3)2 + 9
mamy punkt np (0;0)
0 = a(0−3)2 + 9
9a = −9
a = −1
y = −(x−3)2 + 9 = −x2 + 6x To jest według mnie najprostszy sposób.
8 lis 13:59