Witam mam mały problem może ktoś mógłby mi pomóc
lara@: W trapezie ABCD podstawa |AB|= 12 cm, a podstawa |CD|= 8cm. Wysokosc trapezu wynosi 6 cm.
Prekatne trapezu AC i BD przecinaja sie w punkcie O. Oblicz pole trojkata ABO.
8 lis 12:51
Aga:

P
ABD=36
P
ACD=24
1
0 P
ABD=P
ABO+P
AOD
2
0 P
ACD=P
OCD+P
ABO
| | 3 | |
trójkąt AOB jest podobny do trójkąta OCD w skali |
| |
| | 2 | |
podstaw do 1
0 i 2
0 , rozwiąż i otrzymasz odpowiedź.
8 lis 14:19
ejendi: jeżeli trapez symeryczny to proste:
AB−CD=4, na dolnej podstawie powstają dwa odcinki po 2cm
H trapezu, h trójkata
H/10=h/6; h=3,6
F=12*3,6/2
8 lis 14:35
Aga: Nie pisze,że jest równoramienny.
8 lis 14:37