Czy ktoś mógłby mi udzielic pomocy w razwiazaniu tego zadania...
KAMI: Dach wiezy ma ksztalt powierzchni bocznej ostroslupa prawidlowego czworokatnego, ktorego
krawedz podstawy ma dlugosc 4m. Sciany boczne sa rozchylone do plaszczyzny podstawy pod katem
60°(stopni). Oblicz ile sztuk dachowek nalezy kupic, aby pokryc ten dach wiedzac, ze do
pokrycia 1m2 potrezbne sa 24 dachowki. Przy zakupie nazly doliczyc 8% dachowek na zapas
8 lis 12:48
dero2005:

a = 4 m
h
s = a = 4 m
P
b = 2*a*h
s = 2*4*4 = 32 m
2
I
d = (32*24)*1,08 = 829,4 = 830 sztuk
8 lis 17:27