Funkcjaaa
Funkcjoman: Dziedziną D funkcji f jest zbiór liczb trzycyfrowych niepodzielnych przez 10. Funkcja f każdej
liczbie n∊D przyporządkowuje liczbę trzycyfrową , która powstaje przez zapisanie cyfr liczby n
w odwrotnej kolejności.
a)ile liczb należy do zbioru D ?
b)oblicz ile jest takich liczb n∊D ,że f(n) = n
c)uzasadnij ,że dla każdego n∊D liczba f(n)−n nie jest podzieln∫ przez 99
8 lis 12:39
Aga: W rzędzie jedności nie może być 0 i na początku, nie może być zera,
a) D=9*10*9
8 lis 12:44
8 lis 12:59
Aga: liczbę trzycyfrowa 100a+10b+c,
liczba o przestawionych cyfrach 100c+10b+a, gdzie c,a≠0
8 lis 12:59
Aga: b) musi zachodzić zależność
100a+10b+c=100c+10b+a
8 lis 13:02
Aga: C)100c+10b+a−(100a+10b+c)=100(c−a)−(c−a)=99(c−a)
8 lis 13:12