Równania i nierówności
Malwa: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Jeżeli |
| = |
| − |
| ( a ≠ 0, b ≠0 , c ≠0 ), to; |
| | a | | b | | c | |
Odpowiedzi:
Czy ktoś znający się na tym mógłby mi pomóc z obliczniem tego?
8 lis 12:23
Aga: Sprowadzasz do wspólnego mianownika
8 lis 12:24
Malwa: A wspólny mianownik dla a, b, c, to abc
8 lis 12:26
Aga: najpierw wspólny mianownik do prawej strony, będzie może łatwiej
8 lis 12:29
sushi_ gg6397228:
nie trzeba wspolnego tylko wspolny dla dwoch ulamkow
(trzeba zrobic dla ulamka z "a" i "c" lub "a"i "b")
8 lis 12:29
8 lis 12:33
Aga: nie tak , pierwszą 1 mnożysz przez c, a drugą1 przez b , " na krzyż", mianownik dobry.
8 lis 12:35
8 lis 12:38
Aga: Ale nad kreską między jedynkami masz minus, popraw.
8 lis 12:40
8 lis 12:41
8 lis 12:46
Aga: dobrze,teraz pomnóż na " krzyż"
8 lis 12:51
Malwa: | ac−ab | |
| tak  |
| bc | |
8 lis 12:54
Aga: Trzeba poprawić, bo musi być = zamiast kreski ułamkowej.
8 lis 13:03
Malwa: ac−ab=bc
8 lis 13:04
Aga: Tak, teraz przenieś na lewo ten wyraz co zawiera literę c.,a bez litery c na prawo , pamiętaj o
zmianie znaku przy przenoszeniu.
8 lis 13:09
Malwa: ac−ab=bc
−bc+ac=ab
8 lis 13:13
Aga: Z lewej strony zmień kolejność i wyłącz c przed nawias.
8 lis 13:15
Malwa: ac−bc=ab
a(2c−b)=ab albo tak a(c−bc)=ab
8 lis 13:19
Aga: kolejność dobra.C napisz przed nawiasem, a w nawiasie c już nie może być i żadnej 2.
8 lis 13:27
Malwa: ac−bc=ab
c(a−b)=ab
8 lis 13:29
Aga: Dobrze, teraz podziel obie strony przez (a−b)
wyliczysz c i będziesz miała odpowiedź.
8 lis 13:32
Malwa: c= ab
8 lis 13:37
8 lis 13:41
Aga: super, czyli która odpowiedź?
8 lis 13:44
Malwa: | | ab | |
Odpowiedź C) c= |
| . a≠b |
| | a−b | |
8 lis 13:46
Malwa: Dziękuję bardzo
8 lis 13:48
Aga: Udało się.
8 lis 14:01