8 lis 11:44
bart: n!=n(n−1)(n−2)....2*1
n
n=n*n*n*n*n*n.....*n*n
| | n(n−1)(n−2)...2*1 | | n | | n−1 | | n−2 | | 2 | |
lim |
| =lim |
| *lim |
| *lim |
| .... *lim |
| |
| | n*n*n...n*n | | n | | n | | n | | n | |
mozna tak?
8 lis 11:55
CoZy: Czemu n! dąży do 2?
8 lis 12:06
CoZy: Już rozumiem, jak najbardziej dobrze
8 lis 12:06
AC:
Bart
zobacz
| | n − 1 | | 1 | |
limn→∞ |
| = limn→∞(1 − |
| ) = 1 |
| | n | | n | |
8 lis 15:16
Basia:
n! = 1*2*3*....*n ≤ 1*n*n*...*n = n
n−1
| | n! | | nn−1 | | 1 | |
0 < |
| ≤ |
| = |
| |
| | nn | | nn | | n | |
i twierdzenie o trzech ciągach
8 lis 15:22