Znajdź funkcję odwrotną.
Beata: Znajdź funkcję odwrotną.
f(x)=41/x
8 lis 10:43
sushi_ gg6397228:
jak sie szuka funkcji odwrotnej
8 lis 10:44
Beata: hmm no trzeba znaleźć x i zmienić go na y
8 lis 10:49
sushi_ gg6397228:
to jak mozna sciagnac "x" z potegi −−> jakim dzialaniem
8 lis 10:50
Beata: no właśnie...? potęgą ujemną? czyli 4−x?
8 lis 10:51
sushi_ gg6397228:
nie
8 lis 10:53
Beata: pierwiastek stopnia x z 4
8 lis 10:53
sushi_ gg6397228:
tez nie
8 lis 10:56
Beata: i otrzymam yx = 4. tak?
8 lis 10:56
Beata: no to nie mam pojęcia
8 lis 10:56
sushi_ gg6397228:
jakie jeszcze sa funkcje, ktorych nie wymienilas
8 lis 11:01
Beata: i mam pytanie dotyczące jeszcze jednego przykładu:
y=2x−1
y log22=log2x−1
log22y=log2x−1
2y=x−1
x=2y+1
y=2x+1
dobrze?
8 lis 11:03
Beata: jakie są jeszcze funkcje... hm? a tak 1/4x? nie wiem naprawdę.
8 lis 11:04
Bogdan:
23 = 8
2 = 3√8
3 = ....
8 lis 11:07
Beata: Czyli w moim przypadku pierwiastek stopnia x z y


? = 4. Boże a dalej?
8 lis 11:11
sushi_ gg6397228:
jest logarytm−−> wiec do pierwszej robimy logarytmem
8 lis 11:13
Bogdan:
Źle, jeszcze raz. Jeśli 23 = 8 ⇒ 3 = .... (na pewno nie pierwiastek)
8 lis 11:15
Bogdan:
Przepraszam sushi, ale patrzeć na taką niemoc nie mogłem spokojnie, już się nie wtrącam.
8 lis 11:17
sushi_ gg6397228:
trzeba cos z Niej wydusic
8 lis 11:17
Beata: chyba wydusicie tylko moje łzy

ja tam nie widze logarytmu...
8 lis 11:20
Beata: y=log4x
8 lis 11:22
Beata:
8 lis 11:22
sushi_ gg6397228:
teraz jakim zadzialac logarytmem

o byle jakiej podstawie
8 lis 11:26
sushi_ gg6397228:
z zyciem, bo mnie te łzy zaleją
8 lis 11:32
Beata: nooo log44y=log4x
8 lis 11:33
Beata: 4y=x
8 lis 11:33
Beata: czyli f−1=4x
8 lis 11:34
Beata: tak?
8 lis 11:34
sushi_ gg6397228:
przeciez mialas (1/x) w potedze−−> to co sie stało z ta 1
y=4
1/x −−> jakim ddzialamy logarytmem
8 lis 11:37
Beata: no właśnie co z 1... log4x/log41
8 lis 11:39
Beata: ja was nie chce denerwować ale nie dam rady tego zrobić
8 lis 11:40
sushi_ gg6397228:
odpowiadaj na pytania patrz 11.37
8 lis 11:41
Beata: jak jakim działamy logarytmem? no o podstawie 4. tylko tyle umiem odpowiedzieć
8 lis 11:57
sushi_ gg6397228:
i o to mi sie rozchodziło
log4 y= log4 (41/x)
log4 y= ...
8 lis 11:59
Beata: ale dlaczego my tak nagle możeby sobie do y=41/x dopisać po logarytmie?
8 lis 12:02
sushi_ gg6397228:
dzialamy logarytmami
tak samo jak mozna sobie do potegi ktorejs tam podniesc
8 lis 12:07