Logarytmy. Wyznacz liczbę
pati: Wiadomo, że log53=m, wyznacz liczbę x=log35+log95+log515
Proszę o pomoc. Coś tam próbowałam, ale nie wszystko wychodzi.
8 lis 09:57
sushi_ gg6397228:
zamien wszedzie na podstawe 5
8 lis 10:08
Aga: Zamień na logarytm o podstawie 5.
| | log55 | | 1 | | 1 | |
log95= |
| = |
| = |
| |
| | log59 | | 2log53 | | 2m | |
log
5 15=log
55+log
53=1+m
podstaw i wylicz x.
8 lis 10:12
pati: Dziękuję bardzo. Na początku chciałam dwie pierwsze mie na podstawie 3 ale z trzecim miałam
potem problem.
8 lis 10:17