Ekstrema fukcji wielu zmiennych
gwiazda: Hey zaczynam się uczyć ekstrema funkcji wielu zmiennych i ktoś mi mógł sprawdzić ?
f(x, y)=x
2+2xy−4x+8y
Pierwsza pochodna po x wynosi 2x+2y−4 a po y 2x+8
pkt podejrzany o ekstremum to (−4, 6)
Pochodna druga po x to 2 , po y to 0 , a zlozona pozi y 2
Macierz wyglada |2 2|
|2 0|
wyznacznik −4 wiec nie ma ekstrema ?
8 lis 09:24
sushi_ gg6397228:
zapisz to wzorami a niesłownie, b wszystko sie zlewa
a11>0
det 2x2 <0 wiec jest ...
8 lis 09:33
gwiazda: a11>0 ale wyznacznik jest ujemny to nie ma ekstrema , a jak by był dodatni to by bylo
minimum ?
8 lis 09:38
sushi_ gg6397228:
zgadza sie−−> det 2x2 musi byc dodatni
8 lis 09:48
gwiazda: Mam tylko pytanie do pochodnej 2 rzędu z f(x, y)={−x
2+2x−y
2}
2
| f | |
| = 0,5*{−x2+2x−y2}0,5(−2x+2) i pytanie w drugiej pochodnej po x korzystam ze wzoru
|
| x | |
f'*g+g'*f?
8 lis 09:54
sushi_ gg6397228:
przeciez tam jest 2 wiec pochodna redukuje i jest 1 a nie 0,5
8 lis 10:01
gwiazda: Pomyliłam sie bo to pierwiastek miał być i głowna miała byc do potęgi 12 wiec dlatego tam
powinno byc −12 w potedze i czzy moge skorzytac potem z tego wzoru?
8 lis 10:07
sushi_ gg6397228:
to zapisz to porzadnie
jak masz ulamek−−> wzor na iloraz a nie iloczyn
8 lis 10:10
gwiazda: Spoko już wiem

Dzięki za pomoc
8 lis 10:17