Rozłóż wielomian na czynnikikorzystając ze wzorów skróconego mnożenia.(Przykład
Marta: a) 8x3+1=(2x)3+13=(2x+1)(2x)2−(2x+1)2=(2x+1)(4x2−2x+1)
b) x9−64x6=x6(x3−64)=x6(x−4)(x2+4x+16)
c) 4x2−4x+1=(2x2+2*2x+1x2)=(2x+1)2
d) 3x2−2=(√3x−√2)(√3x+√2)=3x2+√6x−√6x−2=3x2−2
e) 16x4−1=(4x2+1)(4x2−1)=(4x2+1)(2x2+1)(2x2−1)
sushi_ gg6397228:
a) wynik ostateczny prawdziwy ale pierwsze rownosc==
GŁUPOTA
B) ok
c) w zadaniu jest [C−]] a w koncowym wyniku
+ w nawiasie
d) nie wiem po co takie obliczenia, ze na koncu wyszlo to samo; jeszcze
x pod
pierwiastkiem

!
e) pierwsza rownosc OK, po drugiej rownosci masz nagle wielomian
6 stopnia