struktury algebraiczne (kwadrat, kółeczko, krzyżyk)
tomashek: Co to w ogóle jest? Z czym to się je? Bardzo proszę o jakiś przydatny link

Zadanie typu:
Wyznaczyć możliwe założenia funkcji g◯f i f◯g:
a) f(x)=sinx g(x)=2x−7
8 lis 00:58
wafel: gof=2(sinx)−7
fog=sin(2x−7)
8 lis 00:59
tomashek: i to wszystko? Wystarczy "podstawić"?
8 lis 01:01
wafel: taaaa
8 lis 01:02
wafel: tzn nie kumam co z tymi zalozeniami
8 lis 01:03
Aga: Trzeb znać pojęcie funkcji złożonej.
Złożenie funkcji f z funkcją g ozn g of ,
(g of)(x)=g(f(x)) dla x∊X
f− funkcja wewnętrzna, g funkcja zewnętrzna, a złożenie takie istnieje, gdy zbiór wartości
funkcji f zawiera się w dziedzinie funkcji g.
Zatem
f(x)=sinx Df=R, ZWf=<−1,1>
g(x)=2x−7, Dg=R, ZWg=R'
Więc <−1,1>⊂R
g(f(x)=g(sinx)=2 *sinx−7.
8 lis 09:33