Zadanie 1
Roxi91: Kocioł o średnicy 8dm i wysokości 6dm wypełniony jest grochówką aż po brzegi. Chochla ma
kształt półkuli o promieniu 6cm. Żołnierze dostaja po dwie chochle zupy. Czy zupy wystarczy
dla 250 żołnierzy?
8 lis 00:05
Jolanta: kocioł to walec
V=πr2*H=π*(4dm)2*6dm=π*16*6dm3=π*96dm3
pojemność kuli dwie chochle to kula
4/3πR3
8 lis 00:45
Roxi91: to to wszystko bedzie w tym zadaniu jola?
8 lis 23:56
Jolanta:
| | 4 | |
każdy zołnierz zje 4/3π63= |
| π 216=288πcm3 |
| | 3 | |
wszyscy żołnierze 250*288π cm
3=π72000cm
3=72 dm
3
zupy jest π96dm
3 czyli wystarczy
9 lis 00:15
Jolanta: wszyscy 72dm3*π
9 lis 00:17
Roxi91: dzieki ci bardzo
9 lis 02:19
Roxi91: dzieki ci bardzo
9 lis 02:19
geniusz.: Jolanto masz źle. BO ONI WZIELI PO 2 ŁYŻKI , A TY POLICZYŁAS ŻE PO JEDNEJ.
12 lut 11:07