wzory Viete'a
Limbo: mam pytanie do zadania
http://www.zadania.info/d73/2148088
dlaczego bierze się
warunek x
1+x
2=x
1*x
2+1
nie powinno być czasami x
1+x
2+1=x
1*x
2, wytłumaczy ktoś, bo w zadaniu pisze, że suma ma
być o jeden większa od ich iloczynu a autorzy zrobili coś odwrotnego niż można było się
spodziewać?
odp w zbiorach m=1
Z góry dziękuję.
7 lis 23:15
Limbo: jak coś to delta większa od zera dla m (2/3 ;2)
7 lis 23:16
ZKS:
A co jest większe x1 + x2 czy x1x2 w tym zadaniu?
7 lis 23:21
Limbo: czytając tylko treść zadania ze strony odniosłem wrażenie że suma ma być o 1 większa i zajdzie
warunek
x1+x2+1=x1*x2, ale tak nie jest
tylko zachodzi wg autorów
x1+x2=x1*x2+1 dlaczego tak?
7 lis 23:39
Jolanta: jezeli jesteś starszy od kolegi o rok, to żeby miedzy waszymi latami mozna było postawic znak =
to do czyich lat trzeba dodac 1?
7 lis 23:45
ZKS:
Właśnie zrozum to na takiej zasadzie jakiej tłumaczy Ci Jolanta. Suma ma być większa o 1
od iloczynu to żeby była równość albo od sumy odejmujesz 1 lub też dodajesz 1 do iloczynu.
7 lis 23:50
Limbo: aha, dziękuje wam

Zrozumiałem.
7 lis 23:52