RZĄD MACIERZY
zimit: Jaki jest rząd tej macierzy?
| 1 −1 2 |
| −1 0 1 |
| 2 −1 3 |
7 lis 23:02
Basia:
k2+k1; k3−2k1 i wtedy się okaże
7 lis 23:26
zimit: ale czemu?
7 lis 23:35
b.: wykonaj te operacje to zobaczysz (a jak nie, to napisz, co Ci wyszło)
7 lis 23:43
zimit: 1 0 0
−1 −1 −1
2 1 1
7 lis 23:53
Aga:
Przez A ozn macierz pierwszą , R− rząd macierzy.R(A)≤3.
Można liczyć wyznacznik metodą Sarrusa detA =0+2−2−0+1−3=−3≠0
R(A)=3, bo liczyliśmy wyznacznik macierzy kwadratowej o 3 wierszach i 3 kolumnach i ten
wyznacznik ≠0.
8 lis 09:50
Aga: Det(B)=0,
więc R(B)≤2
wyznacznik macierzy −1 1 wynosi −1*1−2*1=−3≠0, więc R(B)=2.
2 1
8 lis 09:58
Aga: Taką metodą szybko liczy się wyznaczniki 3 i 2 stopnia.
Obliczanie wyznaczników wyższych stopni niż 3, tą metodą jest mało zręczne., wtedy można
zastosować np. metodę Chió.
8 lis 10:03