matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykazac, ze to rowna sie 1
spaceinvaderr:
1
Lim
(
n−>
∞
) ∑
k=1
n
To rowna sie 1, ale nie rozumiem jak mam zapisac, ze to
√
n
2
+k
jest tak
7 lis 22:51
AC:
Oznaczmy twoją sumę przez S
n
zachodzą nierówności:
n
n
≤ S
n
≤
√
n
2
+ n
√
n
2
+ 1
1
1
≤ S
n
≤
√
1+ 1/n
√
1 + 1/n
2
1
lim
n→
∞
=1
√
1+ 1/n
1
lim
n→
∞
=1
√
1 + 1/n
2
z tw. o 3 ciągach llim
n→
∞
S
n
=1
7 lis 23:04