granica de l'hospitala
Atola: Obliczyć granicę: lim (cosx)
x−1
x→0
Czy ta granica wynosi 1? Bo mi tak wyszło z de l'hospitala i nie wiem czy to dobrze, proszę
kogoś dobrego w te klocki o sprawdzenie
7 lis 22:19
paziówna: | | 0 | |
tutaj nie możesz skorzystać z reguły de l'hospitala, bo cos0 = 1, tzn nie masz postaci |
| |
| | 0 | |
7 lis 22:24
paziówna: | | −sinx | |
a nawet gdybyś mogła, to z de l'hospitala wyszłoby |
| przy x→0 a więc 0  |
| | 1 | |
7 lis 22:27
Atola: ale ja zamieniłam lim(cosx)x−1= lim ex−1 (cosx) o wtedy mogę skorzystać z tej
reguły do obliczenia granicy lim=x−1 (cosx)
wszędzie x→0
7 lis 22:30
Atola: up
7 lis 22:41
Daromir: | | ln(cos x) | |
Atola, chyba zapomniałaś o logarytmie. Wtedy masz lim |
| . |
| | x | |
7 lis 22:45
Atola: tak tak zapomniałąm xD ale czy wtedy mój wynik jest dobry?
7 lis 22:49
Daromir: | | −sin x | |
Wtedy masz istotnie 00, zatem po zastosowaniu reguły mamy: lim |
| =01=0 |
| | cos x | |
7 lis 22:52
Atola: | | ln cosx | |
no tak ale to jest dla lim ( |
| ) a mi chodzi o wartość granicy lim( cosx)x−1 i |
| | x | |
wtedy ta ostateczna granica wynosi e
0 czyli 1 tak?
7 lis 22:55
Daromir: Tak.
7 lis 22:59
Atola: ok dzięki
7 lis 23:01