doprowadz do najprostszej postaci wyrażenia:
Krzysiek doprowadz do najprost:
7 lis 21:36
sushi_ gg6397228:
wzory skroconego mnozenia sie klaniaja−−> znasz je
7 lis 21:36
Krzysiek doprowadz do najprost: znam je,interesuje mnie sam wynik bo chce sprawdzic czy dobrze rozwiazalem
7 lis 21:48
sushi_ gg6397228:
pokaz swoj to powiem czy jest OK
7 lis 21:50
Krzysiek doprowadz do najprost:
7 lis 21:53
sushi_ gg6397228:
wynik nie prawidłowy
7 lis 21:57
Krzysiek doprowadz do najprost: | | x−2 | |
a jaki powinien byc? moze |
| ? |
| | 2−x | |
7 lis 21:59
Krzysiek doprowadz do najprost:
7 lis 22:01
zuzia: w mianowniku (2−x)(2+x) wzory się kłaniają
7 lis 22:02
sushi_ gg6397228:
przeciez
| x−2 | | x−2 | |
| = |
| = −1 a tak nie moze byc, bo mianownik jest inny niz licznik na samym |
| 2−x | | −(x−2) | |
poczatku
wiec zapisz jeszcze raz rozwiazanie ale bez skracania −−> tylko rozpisz to ze wzorow
7 lis 22:02
Krzysiek doprowadz do najprost: | x2−4x+4 | | (x−2) | |
| =U{(x−2)(x−2)}{(x−2)(x+2)=U{(x−2)(x−2)}{−(x−2)(x+2)= |
| |
| 4−x2 | | −(x+2) | |
7 lis 22:18
Krzysiek doprowadz do najprost:
7 lis 22:20
sushi_ gg6397228:
4−x2=(2−x)(2+x) a u Ciebie jest inna kolejnosc w mianowniku po pierwszym = sie
7 lis 22:29
Jolanta: Zeby wynik nie zmienił sie ,musisz licznik i mianownik pomnożyć przez −1
7 lis 22:30
sushi_ gg6397228:
wiec albo robisz 4−x
2= −(x
2−4)= −(x−2)(x+2)
i wtedy masz
| (x−2)(x−2) | | x−2 | | 2−x | | −(x−2) | |
| = |
| = na przyklad= |
| = |
| |
| −(x−2)(x+2) | | −(x+2) | | x+2 | | x+2 | |
7 lis 22:31
Jolanta: | (x−2)(x−2) | | −1 | | (−x+2)(x−2) | | −x+2 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| (2+x)(2−x) | | −1 | | (2+x)(−2+x) | | x+2 | |
7 lis 22:45