Aby układ równań był układem sprzecznym należy w miejsce a wstawić...
Malwa: Witam czy mógłby mi ktoś pomóc z paroma zadaniami z równań i nierówności

Kompletnie ich nie rozumiem a musze je rozwiązać na pracę kontorolną
A więc jest zadanie:
Aby układ 6x − 10y = −4
ay − 3x = − 2.
Był układem sprzecznym należy w miejsce a wstawić liczbę:
A 5. B −5. C 10. D −6 ( to są możliwe odpowiedzi) no ale trzeba to jakoś obliczyć by
zaliczyć

a ja nie wiem jak
7 lis 20:59
sushi_ gg6397228:
znamy wyznaczniki
7 lis 21:01
Malwa: Wyznaczniki

chodzi o x i y?
7 lis 21:03
sushi_ gg6397228:
metoda obliczania rownan−−> metoda wyznacznikowa
jest tez metoda −−> podstawianie, przeciwne wspolczynniki, graficzna
jezeli nie znamy wyznacznikowej to zrobimy porzadek z tymi rownaniami
prosze zapisac najpierw wyrazenie z x a potem z y tak samo w drugim rownaniu
7 lis 21:05
Malwa: To czyli wyrażenia z x to będzie. 6x−3x= −4. ? A z drugim ay − 10y= −2 ?
7 lis 21:08
sushi_ gg6397228:
nie oto mi chodzilo
w kazdej linijce na poczatku ma byc ta sama literka
w zadaniu podanym
1rownanie jest x potem y i po = wyraz wolny
2rownanie jest y potem x i po = wyraz wolny
a ja chce aby kade rownanie bylo :
1rownanie jest x potem y i po = wyraz wolny
2rownanie jest x potem y i po = wyraz wolny
lub
1rownanie jest y potem x i po = wyraz wolny
2rownanie jest y potem x i po = wyraz wolny
wiec do poprawki
7 lis 21:11
Malwa:
To czyli tak?
6x−10y= − 4
(−3)x − ay= −2.
7 lis 21:21
sushi_ gg6397228:
blisko
6x−10y= −4
−3x+ ay = −2 (przed ay nic nie bylo, wiec to oznacza ze jest plus)
pomnozymy drugie rownanie przez −2 i prosze zapisac co powstanie (nie zapominajac o
przepisaniu rownania 1)
7 lis 21:24
Malwa:
6x − 10y = −4
−6 x + 2ay= −4 ?
7 lis 21:28
sushi_ gg6397228:
podalem aby pomnozyc przez −2 a nie 2
wiec do poprawki
7 lis 21:29
Malwa:
6x − 10y= − 4
6x − 2ay= 4 teraz chyba dobrze
7 lis 21:33
sushi_ gg6397228:
co to znaczy aby układ byl sprzeczny
7 lis 21:34
Malwa : No by nie miał rozwiązania
7 lis 21:39
sushi_ gg6397228:
nie trzeba pisac calego wypracowania (na 2 strony) (tylko dwa zdania od siebie, bo jak podam
rozwiazanie to nic sie nie nauczymy)
7 lis 21:39
sushi_ gg6397228:
czyli jak te proste musza byc wzgledem siebie
7 lis 21:40
Malwa : Równoległe Do siebie
7 lis 21:43
sushi_ gg6397228:
własnie
nasz uklad jest taki
6x−10y= − 4
6x−2ay= 4
podam przepis jaki jest na proste rownolegle
a1x+b1y=c1
a2x+b2y=c2
a1*b2 = a2*b1
7 lis 21:46
xxx: W(x) x
5 − 9x
4 + x
2 −1 oraz G(x)= x
5 + (a+b)x
4 − ax
2 − 1 są równe. oblicz wartość
parametrów a i b wielomianu G(x). Pomożecie
7 lis 21:46
sushi_ gg6397228:
podstawiamy z naszego ukladu odpowiednie liczby stojace przy niewiadomych x i y
pod przepis i obliczymy ile wyniesie a
7 lis 21:47
Malwa : I w tym wzorze na proste równoległe mam do wzoru podstawić nasze cyfry z układu?
A co zrobić z tymi jedynkami i dwójkami przy x i y
7 lis 21:51
Malwa : 6*2=6*10 ?
7 lis 21:54
sushi_ gg6397228:
to sa indeksy dolne, bo nie chcialem uzywac literek (a,b,c,d,e,f)
a1−−> to jest liczba ktora stoi przy x w pierwszym rownaniu
b2 to jest liczba ktora stoi przy y w pierwszym rownaniu
a2 to jest liczba ktora stoi przy x w drugim rownaniu
b2 to jest liczba ktora stoi przy y w drugim rownaniu
a1*b2= a2*b1 mamy przepis wiec podstawiamy z naszego ukladu
7 lis 21:54
sushi_ gg6397228:
6*2a=6*10
wyliczamy ile wyniesie a
7 lis 21:55
Malwa : 12a=60
7 lis 22:00
sushi_ gg6397228:
to ile wyniesie samo a
tak bylo
6*(−2a)= −10*6 (zapewne zapomnialas o minusach, akurat tutaj sie ładnie skróca)
6*2*a=10*6
a=..
7 lis 22:04
Malwa : 12a= 60
7 lis 22:09
Malwa : 12a=60. I dzielimy obustronnie przez 12
a= 5. Tak?
7 lis 22:11
sushi_ gg6397228: tak
7 lis 22:20
Malwa : Ooo dziękuję Ci bardzo

i podziwiam za cierpliwość
7 lis 22:23
sushi_ gg6397228:
mozna bylo skrocic przez 6
6*2*a=6*10 / : 6
2*a=10 / : 2
a=5
7 lis 22:25
Malwa : No też racja
7 lis 22:27
kasia: 6x−4=+2
25 kwi 18:04
kasia: podaj przykłady liczb lub wyrażeń , które należy wstawić w miejsce __,aby otrzymać równanie
sprzeczne
6x−4=__+2
25 kwi 18:05