xx
monika: Bardzo błagam o zrobienie tego zadania.. Siedze nad nim juz pół dnia..
Oblicz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie :
a) równobocznym o boku długości 12 cm ,
b) prostokątnym o przyprostokątnych długości 12cm oraz 5 cm.
c) równoramiennym o bokach długości 10 cm, 10 cm i 14 cm.
7 lis 20:56
sushi_ gg6397228:
jakie znasz wzory na pole trojkata
7 lis 20:57
Lissa: a) skorzystaj ze wzoru na pole trójkąta: P=
a*b*c4R
gdzie a,b,c to boki trójkąta a R to długość promienia opisanego
7 lis 21:00
Aga:

W trójkącie równobocznym o boku długości a=12, R− promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
| | 2 | |
R= |
| wysokości trójkąta. |
| | 3 | |
R=4
√3
b) w trójkącie prostokątnym promień okręgu opisanego na nim jest równy połowie
przeciwprostokątnej.
Z Pitagorasa oblicz przeciwprostokątną c.
7 lis 22:08