funkcje wymierne
Pomóż!: Z miasta A i B odległych o 252km wyjechały po sąsiednich torach, dwa pociągi towarowe. Pociąg
jadący z miasta A do miasta B wyjechał o 20min później niż pociąg z miasta B do miasta A i
jechał z prędkością o 9km/h większą. Pociągi te minęły się w połowie drogi. Oblicz z jakimi
średnimi prędkościami jechały te pociągi.
7 lis 20:26
ejendi: ejendi: można ułożyć takie równania:
vA*(t−20/60)=S/2
vB*t=S/2
vB=vA−9
trzy równania i trzy niewiadome i liczymy
vB=54 km/godz
vA=63 km/godz
t=2 1/3 godz
8 lis 12:55