prawdopodobienstwo
kkkkk111: z cyfr {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy trzy i tworzymy liczbe podzielna przez 5. Ile jest takich
cyf?
7 lis 20:13
wik: cyfra jednosci = 5
N = 8 . 7 = 56 jesli maja to byc liczby roznocyfrowe
8 lis 13:07
I: robimy sobie kreski ** i wpisujemy na ile sposobów możemy losować każdą liczbę. Zasada
podzielność przez 5 to jak na końcu jest 0 lub 5. W tym przypadku mamy tylko 1 sposób bo 0 nie
ma w naszym przedziale. Czyli 5 umieszczamy na ostatniej kresce(piszemy pod kreska) a na
kresce piszemy 1 bo tylko na 1 sposób można ta 5 wylosować. a na 2 pozostałych piszemy 9 i 9
ponieważ pierwszą liczbę możemy wylosować na 9 sposobów i drugą też na 9. jeśli to maja być
liczby 3 cyfrowe z powtórzeniem..
i na końcu liczmy 9*9*1=81
jest 81 takich liczb.
8 lis 16:25