prawdopodobienstwo klasyczne
leilene: ze zbioru cyfr {1,2,3,4,5} losujemy ze zwracaniem kolejno dwie cyfry i tworzymy liczbę
dwucyfrową.oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia ze utworzona liczba jest podzielna przez 11
7 lis 19:54
Aga: IΩI=5*5=25
A={(1,1); (2,2); (3,3); (4,4); (5;5)}
Są to liczby :11,22,33,44,55.
IAI+5
8 lis 10:18
Aga: poprawka IAI=5.
8 lis 10:18
?: dlaczego mnożysz 5*5
8 lis 10:25
Agnieszka: Bo liczba dwucyfrowa, losujesz raz masz 5 możliwości, losujesz drugi raz znowu 5
możliwości,(losowanie ze zwracaniem) a potem reguła mnożenia 5*5
8 lis 11:50