Różności Bardzo prosze o pomoc
Małgośka : 1.Pole powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkatnego o wysokosci 10cm wynosi 180
cm
2. Oblicz objętosc tego graniastosłupa.
2. Wierzchołkami trójkata sa punkty A=(−1;−3), B=(4;1), C= (−2;2). oblicz pole tego trojkata.
Bardzo proszę o pomoc te zadania sa mi potrzebne na jutro.
Z góry wielkie dziękuję

.
nieokiełznany: 1)
h= 10,
P
b = 180
V = ?
P
b = 3*a*h
180 = 3*a*10 ⇒ a = ....
V = P
p * h
do zadania 2 masz gotowy wzór na pole trójkąta gdy dane są współrzędne, wystarczy podstawić i
wyliczyć