prawdopodobienstwo klasyczne
leilene: ze zbioru cyfr {5, 6, 7, 8 } losujemy kolejno ze zwracaniem dwie cyfry i tworzymy liczbę
dwucyfrową.oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia : suma cyfr tej liczby jest liczbą pierwszą.
7 lis 19:04
Eta:
|Ω| =42=16
A={(56) (58) (65) (67) (76) (85)}
|A|= 6
P(A)=........
7 lis 19:10
leilene: w odp jest 3/8 ale nadal nie wiem skad to sie ma wziąć..
7 lis 19:15
nieokiełznany: Ω to wszystkie możliwości
liczba pierwsza to taka która ma tylko dwa dzielniki − 1 i samą siebie.
suma cyfr liczb dwucyfrowych: (56) (58) (65) (67) (76) (85) jest właśnie liczbą pierwszą
(5+6=11, 5+8=13 itd.)
takich liczb sprzyjających naszemu zdarzeniu A jest 6, więc:
7 lis 19:21
Agnieszka: A może "nieokiełznany"rozwiążesz moje zadanie. Dzisiaj ponowiłam prośbę.
7 lis 19:25
leilene: dziekuje
7 lis 19:27
Eta:
7 lis 19:30
leilene: to moze masz pomysł jak rozwiązać to zadanie: ze zbioru cyfr { 6,7,8,9} losujemy kolejno bez
zwracania dwie cyfry i tworzymy liczbę dwucyfrową.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, ze
utworzona liczba jest niewiększa od 86
7 lis 19:35
7 lis 19:39
Zoey: no tak ale skąd masz to 16 przez 6? dlaczego 4 do potęgi 2?
18 lut 19:06