Wykaż ze dla dowolnego konta ostrego alfa przewidziana jest tożsamosc
Gonzo99: | tg2α − sin2α | |
| = tg4α Jak to zrobic nie umiem proszę o porządne wytłumaczenie. |
| cos2α | |
7 lis 18:50
załamany :( : | | sinα | |
skorzystaj ze wzoru tgα= |
| podstawiaj to Ci bede tłumaczyl  bo to proste |
| | cosα | |
7 lis 18:54
Gonzo99: Kurde bardzo bym chciał ale ja tematu w ogóle nie łapie
7 lis 18:57
załamany :( : a wiec wychodzimy z lewej strony i tak musisz przeksztalcic ta lewa by dojsc do prawej

i
| | sin2 α | |
chcialbym zebys lewa strone przepisal wstawiajac w miejsce tg2 α = |
| |
| | cos2 α | |
7 lis 19:00
Gonzo99: Czyli mam się pozbyc tego tg2 tak ? to trzeba podzieli przez tg2 ?tak
7 lis 19:06
załamany :( : | tg2 α − sin2 α | | | |
| = |
| = |
| cos2 α | | cos2 α | |
| | | sin2 α | | sin2 α * cos2 α | |
| − |
| | | cos2 α | | cos2 α | |
| |
= |
| |
| | cos2 α | |
7 lis 19:13
załamany :( : zajmij sie licznikiem dasz rade ?
7 lis 19:15
Gonzo99: raczej nie
7 lis 19:22
załamany :( : ojej ... nie umiesz dodawac ulamkow ?
7 lis 19:24
Gonzo99: nie ;[
7 lis 19:29
garieta:
sin
2a*cos
2a
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− co sie wydarzylo w tym miejscu ?

cos
a
7 lis 19:30
garieta: później luż luz. po odjęciu wychodzi
cos2
−−−−−−−−−− = 1
cos2a
7 lis 19:34
Gonzo99: nie wiem .
7 lis 19:34
garieta: gdzie ten 'załamany' ? sprawdzian z tego mam w środę. w zwiazku z tym pozdrawiam
7 lis 19:36
Gonzo99: a z kąd jesteś może my z tej samej szkoły haha

też mam sprawdzian w srode
7 lis 19:42
garieta: z Wadowic
7 lis 19:45
załamany :( : hahah jak to skad ? robilem wspolny mianownik
7 lis 19:56
Gonzo99: i ten wynik 1 jest dobrze ?
7 lis 21:12
załamany :( : nie jezeli pytasz o cale zad
7 lis 21:17
Gonzo99: no to jak to ma wyglądac w całości jeśli bys mógł napisac ?
7 lis 21:22
Gonzo99: Nie napisze nikt ? na jutro mi to potrzebne
8 lis 18:29
Aga: | | 1 | | sin2α | | sin2α | | 1 | |
L=(tg2α−sin2α)* |
| =[ |
| − |
| ]* |
| = |
| | cos2α | | cos2α | | 1 | | cos2α | |
| | sin2−sin2α*cos2α | | 1 | sin2α(1−cos2α) | |
= |
| * |
|
| = |
| | cos2α | | cos2α | cos4α | |
| sin2α*sin2α | | sin4α | |
| = |
| = tg4α=P |
| cos4α | | cos4α | |
L=P
Jeśli coś niejasne, to pytaj.
8 lis 18:51